Press "Enter" to skip to content

25 år med «Brothers in Arms»

Dire Straits’ femte studioalbum, «Brothers in arms», feirer 25 år i år. Albumet ble sluppet i begynnelsen av 1985, og er bandets største salgssuksess noensinne, med over 30 millioner solgte kopier på verdensbasis. «Brothers in arms» var et av de første albumene som ble utgitt på det den gang nye CD-mediet, og tittelsporet skal visstnok være historiens første singel-utgivelse på CD. I tillegg til dette var musikkvideoen til «Money for nothing» den første som ble spilt på britisk MTV. «Money for nothing» er forøvrig en av få sanger som bandet utga der Mark Knopfler ikke har skrevet teksten ene og alene – Sting bidro nemlig med tekst og vokal til strofen «I want my MTV».

Etter utgivelsen startet bandet en verdensturné i Jugoslavia den 25.april 1985. Turneen hadde enorm suksess, og inkluderte blant annet 13 kvelder på rad i Londons «Wembley Arena», kun et steinkast unna «Wembley Stadion», der bandet deltok under Bob Geldofs «Live aid» den 13.juli 1985. Turneens siste stop ble Sidneys «Entertainment Centre», der bandet spilte 21 kvelder på rad, og fullførte sin lengste turné noensinne, med 247 spilte show i over 100 byer rundt om i verden.

Gitaren på album-coveret er Marks National Steel fra 1936, en gitar som har blitt brukt på de fleste av bandets utgivelser, og som gir den karakteristiske lyden vi kjenner fra sanger som «Romeo & Juliet» og introen på «Telegraph road». I anledning 20-års jubileet i 2005 ble «albumet med sølvgitaren» utgitt på nytt, da i en SACD-versjon, med multikanals lyd mikset av Marks faste produsent, Chuck Ainlay. Utgivelsen vant året etter Grammy for «beste surround-lyd album».

Låtliste:

  1. So Far Away
  2. Money for Nothing
  3. Walk of Life
  4. Your Latest Trick
  5. Why Worry
  6. Ride Across the River
  7. The Man’s too Strong
  8. One World
  9. Brothers in Arms

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar