Press "Enter" to skip to content

Valle Hovin – 1992

ON EVERY STREET TOUR – VALLE HOVIN, OSLO
Onsdag 29.juli 1992
Av Biørn Arnesen
———————————————————————————————————————————————-


En mann gikk av flyet på Gardermoen kl 15.33 onsdag 29. juli i det rockens år 1992. Da hadde Swed Air’s charterflight 5329 fra København landet trygt med sin dyrebare last bestående av det ni manns sterke bandet og deres barn, kvinner og assistenter. I en rekke på seks svarte limousiner forsvant det celebre følget i retning Grand Hotel Oslo.

Hovedstadsavisene kunne deretter melde om en gretten Knopfler som bl.a. hadde bedt en VG-journalist om å dra te’ helvete, eller ”to fuck off” som det heter der i gården. Men det var kanskje ikke så rart at Mark ville være litt i fred i lille Oslo. Han og bandet hadde tross alt gjennomført nærmere 180 konserter verden rundt før de inntok vår hovedstad.
Det var trangt om plassen på Valle Hovin denne torsdagskvelden. 35.000 mennesker var til stede for høre Dire Straits og de ivrigste var på plass ved 15-tiden for å sikre seg gode plasser (forfatteren var blant disse). Oppvarmingsbandet Was not Was presenterte et fint musikalsk sett, til tross for at ingen av de to brødrene Don og David Was sto på scenen sammen med sitt avantgardeband denne kvelden.

Med et enkelt pannebånd som eneste kostyme sto gitarfantomet Mark Knopfler i sentrum for en gigantkonsert av de sjeldne. Kledd i en enkel skittengul skjorte og utvaskede jeans kunne Mark ikke lignet mindre på en superstjerne da han ruslet ut på scenen og satte sitt ni manns sterke band av eminente instrumentalister i ”swing”. Uten slinger i valsen, uanstrengt og karakteristisk plukkende på sine gitarer, tryllet Sultan-Mark frem de vakreste gitartoner gjennom gammelt og nytt låtmateriale.


Et publikum med hovedtyngden mellom 25 og 35 år fylte opp hele stadion, både på banen, tribunene og vollene omkring. De få regndråpene som drysset over publikum før konserten, forsvant helt da bandet kom på scenen. Mark og Straits fikk til og med sola til å titte frem mens de løftet publikum til nye musikalske høyder. I en slik stund får vi bære over med at Dagbladets utsendte syntes konserten var like spennende som dovent øl. Dire Straits fikk tross alt 35.000 publikummere til å smile konstant i over to timer.


Bandet:

Mark Knopfler – Gitar og vokal
John Illsley – Bass og vokal
Guy Fletcher – Keyboard og vokal
Alan Clark – Keyboard
Chris White – Saxofon og vokal
Paul Franklin – Pedal steel gitar
Phil Palmer – Gitar og vokal
Chris Whitten – Trommer
Danny Cummings – Perkusjon og vokal